+ 45 51 22 43 31 info@annemettestaehr.com

Anne Mette Stæhr

Vejrhanen 1, Seden
5240 Odense NØ

info@annemettestaehr.com
+ 45 51 22 43 31
CVR. 27 042 813

Test
Timothy Baxter: Volume 1
Timothy Baxter: Volume 1, 2015 amazon.co.uk
On Stage
On Stage, 2013 cdklassisk.dk
Elvira Piano Duo
Elvira Piano Duo, 1995 cdklassisk.dk
Fire generationer ny dansk musik
Fire generationer Ny Dansk Musik, 2009 danacordbutik.dk
Felix Mendelssohn
Mendelssohn Marshev/Stæhr, 2012 danacordbutik.dk
Gubaidulina
Sofia Gubaidulina: Complete Pianoworks, 1999 steeplechase.dk

Om

Fra Klaveret
Lige fra jeg begyndte at spille klaver som 6-årig hos den lokale organist i Himmerland, har musikken og arbejdet med instrumentet fascineret mig grænseløst. Klaverets musik har forfulgt mig, og jeg har forfulgt musikken med klaveret. De skjulte sammenhænge mellem ide, fantasi, mekanik, teknik, klang osv. – det er forbavsende, men det virker!

Studier er egentlig et farveløst udtryk for den stræbsomme passion, som jeg er dybt taknemmelig for, at musikken og klaveret har vakt i mig. En passion der har ført mig gennem Det Kgl. Danske Musikkonservatoriums solistuddannelse til videre prægning hos internationale kapaciteter som András Schiff (blød timing på den centraleuropæiske måde), Tatjana Nikolaeva (klangæstetik og ydmyghed – samt bassens urkræfter)), Bernhard Ringeissen (teknisk perfektion á la francaise), Vitaly Margulis (polyfoni og musikalske lag med russisk disciplin), Rudolph Kehrer (Brahms, Brahms, Brahms!).

med sangere, musikere og ensembler
Samspillet med andre er en uundværlig og uomgængelig del af at være musiker. Fra det intense samarbejde med sangere som Helene Gjerris, Marianne Rørholm og Elsebeth Dreisig – over filigranarbejde med stjerne-instrumentalister som Helge Slaatto(violin professor i Münster), Francois Leleux (solo-oboist Bayerische Rundfunk), Stephan Dohr (solohornist Berliner Filharmonikerne) – til kammermusikalsk ensemblespil med Figura-ensemblet, Athelas Sinfonietta, Esbjerg Ensemblet, Storstrøms Kammerensemble, Århus Sinfonietta og Randers Kammerorkester. Opgaverne med de danske symfoniorkestre har inkluderet optræden både som solist (Ravel G-dur/DR Underholdningsorkestret og Tivoli Symfoniorkester – Rhapsody in Blue/Odense Symfoniorkester – Mendelssohn/Sønderjyllands Symfoniorkester) og som orkestermusiker i de fleste danske landsdelsorkestre.

og også med komponisterne!
Abstrakt kunst og musik har af en eller anden grund altid talt direkte til mig. Det er nok derfor, at arbejdet med ny kompositionsmusik er et tilbagevendende tema i mit virke. Deltagelse på festivaler for ny musik som Musikhøst i Odense og Suså Festivalen, talrige CD-indspilninger og solo-recitals med fokus på det nybrydende har i mange år været faste ingredienser i mit musikerskab.

Ét af højdepunkterne  var min indspilning af Sonning-prismodtageren Sofia Gubaidulinas samlede værker for soloklaver, der også gav mig lejlighed til personligt at møde denne enestående musiker. Flere prominente danske komponister har tilegnet værker direkte til mig (Anders Nordentoft, Sunleif Rasmussen, Simon Christensen m.fl.).
For mig er der simpelthen sport i ny musik. Jeg elsker samarbejdet med komponister om at gøre deres fantastiske ideer til reelle muligheder. Som pianist er det spændende at udvikle sin klassiske klaverteknik over i det nye på en måde, så karakteren bliver forløst og publikum også bliver fanget.

Til publikum
Uden publikum er der ingen musik. Hvad enten det handler om solo-recitals, kammerkoncerter, orkesterarbejde eller at være solist med orkester, så er det altid publikum, der er det ultimative mål, når musikken taler. Derfor er det for mig altid publikum, der er i fokus i samarbejdet med både koncertarrangører og andre musikere.

CV

Den i Nordjylland fødte pianist Anne Mette Stæhr begyndte at spille klaver som 6-årig. Efter en fascinerende TV-udsendelse med Philippe Entremont, der spillede Ravels fantastiske Gaspard de la Nuit, besluttede hun sig som 13-årig for at ville være pianist.
Som 16-årig blev hun optaget på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København og debuterede derfra som 23-årig med bl.a. samme værk, Gaspard de la Nuit.
I studietiden var hun et år i Freiburg, for at studere hos den legendariske russiske pianist Vitaly Margulis. Undervejs blev det også til talrige kurser hos mestre som Andras Schiff, Tatjana Nikolajewa, Bernard Ringeissen og Rudolf Kehrer.

Hun viste tidligt stor interesse for akkompagnement og deltog i kurser hos Roger Vignoles, Irvin Gage, Geoffrey Parsons og efter privat invitation blev hun af Dietrich Fischer-Dieskau inviteret til at studere hos ham i hans hjem i München.

Hendes arbejde med sangere har gennem årene udviklet sig til et decideret speciale i opera-repetition på særligt nyskrevne moderne operaer, hvilket har ført til samarbejder med Den Jyske Opera, Den Fynske Opera og Aarhus Sommeropera.

Hun har helt siden studie-tiden været stærkt optaget af ny kompositionsmusik og har uropført værker af en lang række fremtrædende komponister. Højdepunktet blev mødet med Sofia Gubaidulina, hvor hun indspillede hendes samlede værker for soloklaver på pladeselskabet Kontrapunkt. Anne Mette Stæhr var desuden i 10 år medlem af den innovative ny musik gruppe Figura.

Anne Mette Stæhr har optrådt som solist med orkestre i Danmark under dirigenter som Carlos Spierer, Tama Vetö og David Porcelijn.

Højdepunktet indenfor CD-indspilninger var indspilningen af Mendelssohns samlede værker for klaver og orkester, hvor hun spillede to klaverkoncerter for to klaverer og orkester sammen med pianisten Oleg Marshev og Sønderjyllands Symfoniorkester. CD er udkommet på Danacord og er en af flere indspilninger, som er blevet meget rosende anmeldt.

Anne Mette Stæhr har optrådt i en lang række lande og er blevet inviteret til at spille på en lang række festivals bl.a. Musikhøst, Open Days, Ny Musik i Suså, ISCM o.m.a.
Anne Mette Stæhr er grundlægger af Klaverakademiet, hvor hun forfiner unge talenters klaverspil.

Anne Mette Stæhr er modtager af Carl Nielsens Rejselegat.
For nuværende arbejder hun som selvstændig pianist med koncerter, tilknytning som repetitør ved diverse operaopsætninger, som pianist i landsdelsorkestre, fast pianist ved Carl Nielsen International Competition, coaching af sangere og instrumentalister samt en fast ansættelse ved SDMK som akkompagnatør.

Ansættelse ved Syddansk Musikkonservatorium i fag: Klaver hovedfag, repetition for sangere og pianister, akkompagnerment og ensemblesang.

Indspilninger

Timothy Baxter: Volume 1

Timothy Baxter: Volume 1, 2015 amazon.co.uk

On Stage

On Stage, 2013 cdklassisk.dk

Elvira Piano Duo

Elvira Piano Duo, 1995 cdklassisk.dk

Fire generationer ny dansk musik

Fire generationer Ny Dansk Musik, 2009 danacordbutik.dk

Felix Mendelssohn

Mendelssohn Marshev/Stæhr, 2012 danacordbutik.dk

Gubaidulina

Sofia Gubaidulina: Complete Pianoworks, 1999 steeplechase.dk

Anmeldelser

Jeg overværede i går aftes en koncert i Fredens kirke med den aldeles fremragende pianist Anne Mette Stæhr. Det var en meget skøn oplevelse at høre hende spille på det meget velklingende (lejede) Schimmel-flygel. Og en vældig god idé, at Anne Mette opfordrede os tilhørere til at skifte siddeplads i kirkerummet efter hvert værk. Det var en fin, lærerig dokumentation for, at det er af meget stor betydning for musikoplevelsen, hvor man er placeret i det rum, hvori der spilles: under Schumanns Arabeske i C-dur lød flyglet noget uldent og “mumlende”, hvor jeg sad. Under Beethovens Waldstein-sonate sad jeg perfekt for en klar og stærk klang fra flyglet. Og som sagt: Anne Mette Stæhr fortolkede værkerne overbevisende og med stor skønhed. —  Privat koncertgængers kommentar til koncert

Stortalent på klaver. — Politiken

The Six Bagatelles are as one might expect: again, finely laid out for the two keyboards, and quite splendidly played, the six movements are attractive in themselves and as overall concept. On this showing, one looks for a more definitely seriously-intentioned work for two pianos, over a longer time-scale, for Baxter would surely be well qualified to write such a work.—  Om Timothy Baxter CD med pianisterne Anne Mette Stæhr og Ulrich Stærk

 

Varmhjertet.
Hun begyndte umådelig flot med Pierre Boulez´Douze Notations fra 1945, som ingen kender og færre forstår. Men som Anne Mette Stæhr spillede, så det blev til musik, der fængede i tilhørerne. Det er en slags korte etüder, som stiller store krav til pianisten; det lod bare til at udfordre og inspirere hendes spil.  —  Kristeligt Dagblad

Om Sofia Gubaidulinas klavermusik: Det er virtuos klavermusik, der blev fortolket mesterligt af Anne Mette Stæhr. Hvor spiller hun dog pragtfuldt.  —  Kristeligt Dagblad

Pianisten Anne Mette Stæhr afholdt en Master Class med amtets klaverelever. Hovedtemaet var Sofia Gubaidulinas klaverstykker fra Musical Toys. På mesterlig vis afkodede hun den pædagogiske lærdom, så de unge elever (fra 11-20 år) sad og skabte oplevelser foran det lille publikum. Der er ingen tvivl om, at disse klaverstykker, der her bragtes til et kunstnerisk liv udover alle tekniske og musikalske vanskeligheder, har erobret en lille skare entusiaster blandt eleverne og deres stolte forældre. Anne Mette Stæhrs CD roterede på cd-spilleren i hjemmene den eftermiddag! —  DMT

Fire stjerner — Classisk CD, Om Gubidalina

Den anden store overraskelse for mig var pianisten Anne Mette Stæhrs opførelse af moderne klassikere som Tage Nielsens Boulez-inspirerede nocturner og Per Nørgårds ”Achilles og Skildpadden” sammen med nye værker som Bent Sørensens ”The Masque of the Read Death” og uropførelsen af Anders Nordentofts frodige, men også systematiske ”Behind”. Det var formidabelt klaverspil, Anne Mette Stæhr viste os – på én gang poetisk udtryksfuldt og teknist suverænt.  —  Berlingske Tidende

George Crumbs værk Apparition fik en eminent udførelse af sangsolisten Helene Gjerris og Anne Mette Stæhr — Berlingske

Fire stjerner Anne Mette Staehr´s disc of Sofia Gubaidulinas piano music is not only ”complete” but also impressively performed. — Keith Potter, BBC-music

Back To Top